czwartek, 23 października 2014

Serowe babeczki. Pyszna przekąska na słono.

Witajcie!
Wielkimi krokami zbliża się weekend, a ja w weekendy mam najwięcej czasu na pichcenie. Co jednak, jeśli chcemy uraczyć czymś pysznym, ale jednak tego czasu mamy troszkę mniej?
Jest na to świetny sposób!
Serowe babeczki. Jak dla mnie świetna przekąska i na zimno i na ciepło. Ba! Mogę z pełną świadomością stwierdzić, że na zimno są lepsze. Mogą posłużyć jako przekąska do piwa.
W ładny sposób można je podać na miły wieczór z przyjaciółmi lub samotny wieczór z dobrym filmem.

babeczki serowe


Składniki na 12 babeczek.

2,5 szklanki mąki
około 1,5 szklanki mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
15-20 dag startego żółtego sera (według mnie najlepszy jest cheddar, ale może być równie dobrze inny np. gouda) [*ilość sera zależy od naszych upodobań, jeśli chcemy żeby były bardziej serowe można dać więcej, ale pamiętajmy, żeby nie przesadzić]
1/3 szklanki oleju
2 jaja
szczypta soli
pieprz, zioła ulubione - wedle upodobań

Mąkę z proszkiem do pieczenia należy przesiać do miski. Dodać wszystkie suche składniki i wymieszać. W drugiej misce delikatnie roztrzepać jaja, dodać mleko i olej. Wymieszać mokre składniki. Następnie mokre składniki łączymy z suchymi. Dodajemy starty ser (nie wszystko, zostawiamy do posypania wierzchu babeczek). Ciasto mieszać najlepiej łyżką. NIE NALEŻY UŻYWAĆ MIKSERA. Nie przejmujcie się grudkami, gdyż jest to raczej normalne zjawisko. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, należy dodać ''na oko'' trochę mleka, natomiast jeśli za rzadka to na odwrót jeszcze trochę przesianej mąki.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić ciastem prawie do wysokości papilotek. Wierzch posypać resztą startego sera.
Wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez około 25 minut. Można sprawdzić, czy babeczki są upieczone używając patyczka.

***Do pieczenia babeczek najlepiej zaopatrzyć się w papierowe papilotki, a także w blachę do muffinek. Jeśli jednak blachy nie posiadamy, nakładamy przygotowane ciasto do potrójnych papilotek. Zapobiegnie to rozlaniu się muffinek w piekarniku. Jednakże polecam jednak blachę, gdyż babeczki rosną w górę i nie musimy martwić się o ich wygląd. 

muffiny

 Smacznego ;-)


6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na takie babeczki. Bardzo lubię ser cheddar i myślę, że on właśnie bardzo podnosi smak takich babeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Fakt, pomysł z cheddarem powstał w mojej głowie, ma Pani racje cheddar bardzo podnosi smak tych muffinek, uwielbiam ten rodzaj sera, tak samo jak parmezan :P

      Usuń
  2. Pomooocy! W przepisie zakochałam się od razu, ale cholery nie chcą mi się dopiec w środku! Może to kwestia konsystencji ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam najmocniej, ale dopiero teraz zauważyłam komentarz :)
      Możliwe, że to kwestia konsystencji ciasta, powinno być takie jak na muffiny, niezbyt gęste, ale też nie może być rzadkie. Możesz też ciut dłużej potrzymać w piekarniku, bo może być to też kwestia piekarnika.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń