niedziela, 2 listopada 2014

Kurczak Tikka Masala - danie prosto z Indii :) (urozmaicona wersja)

Witajcie :)
Jakiś czas temu była u mnie z wizytą koleżanka z liceum i zagościła u mnie na kilka dni. Obie lubimy kuchnię orientalną, więc pewnego słonecznego dnia, padła propozycja, że zrobimy Chicken Tikka Masala, czyli danie prosto w Indii.
W tym celu wybrałyśmy się na zakupy, gdyż nie byłam wtedy zaopatrzona we wszystkie niezbędne przyprawy, a wiadomo, że kuchnia indyjska słynie z aromatycznych przypraw. Jakie było moje zdziwienie, kiedy odkryłyśmy niemalże ''pod moim nosem'' sklep z naturalnymi przyprawami, o którym nie miałam zielonego pojęcia, pomimo tego, że przechodziłam koło tego sklepu codziennie :-).
Wracając od razu zabrałyśmy się do NASZEJ WERSJI Kurczaka Tikka Masala.

Składniki (ok. 4 porcje):
0,5 kg fileta z kurczaka
sól
pieprz czarny
Marynata:
1 mały jogurt naturalny
mały kawałeczek świeżego imbiru
1 łyżeczka gotowej przyprawy garam masala [można kupić w sklepie z przyprawami (zawiera kmin rzymski, którego nie mogłyśmy nigdzie dostać, cynamon, goździki)producent VISANA, celowo piszę, ponieważ ten producent ma w składzie kmin, a np garam masala producenta RAMI, ma zupełnie inny skład]
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
sok z 1/2 limonki
1 ząbek startego czosnku

Sos (masala):
1 łyżka masła
2 pomidory
1 mała śmietana kwaśna
1 cebula
2-3 nasiona kardamonu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka garam masala
3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego lub 3/4 kartonika passaty pomidorowej -ok 300 ml
100 ml ginu (tego nie znajdziecie w innych przepisach) [propozycja opcjonalna, wzbogaca smak, ale nic się nie stanie, jeśli go nie dodacie)


Fileta z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Dodać łyżkę oliwy, jogurt naturalny, przyprawę garam masala, ostrą paprykę, kolendrę kurkumę, przecier pomidorowy. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę lub zetrzeć, imbir obrać i zetrzeć i również dodać do kurczaka. Limonkę przekroić na pół i wycisnąć sok z połowy limonki i dodać również do mieszanki z kurczakiem. Wszystko razem wymieszać, przykryć miseczkę lub owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny, nawet na dłużej, jeśli mamy czas.
 Po tym czasie kurczaka wyjąć i usmażyć na osobnej patelni lub ugrillować.
 Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek bardzo drobno posiekać, zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę.
Nasiona kardamonu zmiażdżyć w moździerzu lub można użyć tłuczka do mięsa :) Uprażyć na suchej patelni. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści i spieni. Dodać czosnek. Jak czosnek się zrumieni można już dodać cebulę. Jak cebula trochę zmięknie dodać gin i zredukować. Alkohol musi wyparować, a zostanie jedynie ziołowy posmak. Dodać pokrojone pomidory. Kiedy pomidory zmiękną można dodać usmażonego lub ugrillowanego kurczaka, śmietanę oraz przecier pomidorowy lub passatę oraz na sam koniec jeszcze łyżeczkę garam masali.

Najlepiej w między czasie próbować sosu, tak żeby odpowiadał naszym kubkom smakowym. Czasami trzeba dodać więcej pieprzu, soli, czy też przyprawy garam masala. Z tą ostatnią trzeba uważać, bo można łatwo przesadzić.

Można podawać z ryżem lub z chlebkiem paratha.
Ja udekorowałam miętą oraz skórką otartą z limonki.

danie indyjskie

SMACZNEGO




2 komentarze:

  1. gfeegeeg
    Magdalena Krupka
    2014-11-07
    [Zachowaj tę wiadomość u góry skrzynki odbiorczej]
    Do: Magdalena Krupka
    Świetny przepis, chętnie go wypróbuję, bo wygląda to pysznie. Uwielbiam ludzi, którzy oprócz naszej polskiej, tradycyjnej kuchni gotują też potrawy troszkę nowocześniejsze, czy zaczerpnięte z innych kultur. Będzie to nie lada wyzwanie dla mnie, ale podzielę się efektami. Mam tylko pytanie ile tak mniej więcej czasu zajmuje przygotowanie dania??
    Piękny blog,

    Pozdrawiam Madzik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No w sumie trochę czasu to zajmuje, samo marynowanie się mięsa to jakieś 2-3 godziny, ale to można sobie przygotować wcześniej. Samo w sobie danie nie jest czasochłonne max do 30-40 minut. Wszystko wychodzi ''w praniu''. Dzięki za komentarz :***

      Usuń