poniedziałek, 24 listopada 2014

Pieczone ziemniaczki + roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej.

Hello!
Dawno nic nie pisałam, chociaż przyznaję, że czasu miałam aż nadto. Niestety weny brak, a jak weny brakuje to nic na siłę przecież. Dziś jednak wpadłam na sympatyczny pomysł, dość prostego, ale naprawdę świetnie wyglądającego dania.
Nadaje się na niedzielny obiad, ale też nikt się nie obrazi, jak podacie coś takiego na kolację we dwoje ;-)

Pieczone ziemniaczki i roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej.
Danie nie należy do najtańszych, ale nie jest też aż tak bardzo obciążające dla naszego budżetu, jeśli w składniki zaopatrzymy się na przykład w Biedronce.

Trudność: łatwe
Ilość osób: 2 
Czas przygotowania: około 60 minut

Składniki na 2 osoby:
2 piersi z kurczaka
2-4 duże ziemniaki (w zależności ile lubicie jeść)
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy lub oleju
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona, tymianek
natka pietruszki
kawałek sera mozarelli (może być inny)
2 cienkie plastry szynki parmeńskiej, szwarcwalskiej lub innej długo dojrzewającej
rukola lub ulubiona sałata
proponowany sos do sałaty: 2 duże łyżeczki musztardy, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka miodu



Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić tak, aby powstały dwa duże cienkie kotlety. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i papryką czerwoną. Odstawić do lodówki na czas przygotowania ziemniaków.
Ziemniaków NIE OBIERAĆ, bardzo porządnie umyć i naciąć jakby cienkie plasterki, ale nie do końca (jak na zdjęciu). Blachę do pieczenia natłuścić, ziemniaki posypać solą, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem, położyć na blachę. Włożyć do piekarnika i piec do miękkości oraz lekkiego zarumienienia. Duży ziemniak ma to do siebie, że może się nie dopiec, dlatego ważne są nacięcia, aby były odpowiednio głębokie, ale nie takie, by ziemniak mógł się rozwalić. Jeśli widzimy, że minęło już sporo czasu, a ziemniaki są nadal lekko surowe, można pokusić się o podlanie ich wodą, para wodna sprawi, że ''ugotują się w piekarniku'', a wierzch się przypiecze.
Zajmijmy się teraz kurczakiem.
Wyjmujemy doprawione piersi z kurczaka z piekarnika. Ser mozarella kroimy w cienkie plasterki, układamy na filecie. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy i kładziemy na mozarelli. Roladkę bardzo dokładnie zawijamy, tak aby nie było, żadnych dziurek, bo ser po prostu wypłynie. Następnie roladkę owijamy delikatnie szynką i całość można związać nicią.
Patelnię z oliwą rozgrzewamy, DELIKATNIE z każdej strony obsmażany mięso. Po czym roladki wkładamy do praktycznie już upieczonych ziemniaków, i pieczemy jeszcze około 20 minut. Po wyjęciu na ziemniaki położyć masełko, które się roztopi. Rozwinąć nici z roladek i podawać.
Wszystko możemy podać z rukolą lub ulubioną sałatą. Przepis na sos do sałaty dostałam od mojej babci. Wszystko naprawdę świetnie się komponuje, a sos do sałaty jest niezwykle prosty. Wystarczy do szklanki wlać 2 łyżki wody, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki musztardy oraz łyżeczkę miodu. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i polać sałatę :) Sos do sałaty możecie również zrobić wedle własnego uznania, może to być równie dobrze zwykły jogurt naturalny lub śmietana.



SMACZNEGO
 

2 komentarze:

  1. Ale pysznie wyglądają te ziemniaczki :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń